блог

Кафе. Какво знаем за тази напитка?

Миришеше на прясно смлени зърна – ароматът, който разделя деня от нощта…

 

        — Харуки Мураками 

Етиопия се смята за родното място на кафето. Именно тук расте диворастящото кафеено дърво, чиито плодове се ядат от местните, за да получат ободряващ ефект. Арабското кафеено дърво е прародителят на всички известни сортове арабика. Днес кафето се отглежда по целия свят в региони с горещ климат: Централна (Хондурас и Гватемала) и Южна Америка (Бразилия и Колумбия), Азия (Индия, Индонезия и Виетнам), Африка (Камерун и Етиопия), Австралия и Океания .

Най-елитните сортове са тези, отглеждани на надморска височина над 2 хиляди метра.

Какво има вътре?

Химическият състав на суровите кафени зърна е много разнообразен, с повече от 200 компонента. Една четвърт от масата е кофеин, тригонелин (алкалоид, който играе важна роля в образуването на аромата на кафето, превръща се в никотинова киселина по време на обработката), хлорогенна киселина (отговорна за стипчивостта на вкуса на готовата напитка), минерални соли и протеини, останалите три четвърти са – масло, вода и фибри.

Ободряващият ефект, заради който кафето е толкова обичано, се свързва със съдържанието на кофеин в него. Концентрацията му може да варира в готовата напитка, тъй като зависи от редица фактори:

•      От сорта. Най-високо съдържание е отбелязано в Робуста от Гвинея (1,7% – 2,3%), Сантос (1,3% – 1,5%), Ходейда (1,2%) – около 2 пъти по-високо от Арабика.

•      От печене. Много хора смятат, че колкото по-тъмни са зърната, толкова повече кофеин съдържат, но това не е вярно. В процеса на нагряване зърната губят вода и стават по-леки, по-порести, съответно, ако вземете същото количество светло и тъмно, всъщност ще има повече от второто, следователно концентрацията на кофеин в свареното кафе ще нарастне. Учените днес са съгласни, че високите температури не влияят по никакъв начин на кофеина, така че той се запазва напълно по време на процеса на печене.

•      От смилане. Колкото по-малки са кафеените частици, толкова по-пълно ще бъдат извлечени веществата при приготвянето на напитката.

•      От времето за приготвяне.  Колкото по-дълго се накисва кафето по време на приготвяне, толкова по-висока е концентрацията на кофеин в него.

Кофеинът е алкалоид по природа, има доста многофакторен ефект върху тялото, нека да разберем с какво са свързани основните му ефекти.

Първо, кофеинът измества аденозина (невротрансмитер, който намалява активността и причинява сънливост). Структурите на молекулите са много сходни, когато кофеинът влезе в тялото, той заема аденозиновите рецептори и освен това променя тяхната конфигурация. Ефектът продължава 5-6 часа, докато структурата на рецепторите се върне в първоначалното си състояние. Изпиването на 2-3 чаши кафе може да блокира около половината от рецепторите, като процентът е доста висок. Ето защо допълнително пиеното кафе не дава ободряващ ефект.

Второ, кофеинът стимулира производството на адреналин, който с право може да се нарече хормон на действие: нивата на глюкозата се повишават, за да осигурят на тялото добро снабдяване с енергия, пулсът и кръвното налягане се увеличават, което увеличава притока на кислород към всички клетки и тъкани.

На трето място, кофеинът засилва синтеза на допамин – хормонът на паметта, мисленето, а също и на удоволствието. След чаша кафе усещаме приповдигане на настроението, концентрацията на вниманието се повишава и скоростта на реакция се подобрява.

Пиролиза на кафе

Тази необичайна дума се отнася до метаморфозата на зърната по време на печене. Настъпват значителни промени в тяхната структура и състав: водата се изпарява, зърната се увеличават, цветът им става по-тъмен в резултат на карамелизиране на захарозата. Под въздействието на високите температури се задействат сложни химични реакции, отделят се масла и естери. Кафето разкрива своя специален аромат поради образуването на цеоли, съединение с ароматна природа, което включва повече от 70 компонента. Съставът на зърната включва и различни органични киселини, те имат благоприятен ефект върху процеса на храносмилане и функционирането на стомаха. Между другото трябва да се разграничи хлорогенната киселина – под въздействието на температурата тя се разпада на редица вещества, които са отговорни за стипчивостта на вкуса на напитката. Горчивината на кафето е свързана със съдържанието на танини в него.

Йерархия в името на кафето

Първият е “Родът на кафето”, след това видовете и разновидностите на “клоновете” на родословието.

Към днешна дата са известни 120 вида кафе, най-популярните са арабика и робуста , именно от тях печелят страните производителки, поради което те се наричат също търговски. В световното производство кафето Арабика заема 70%, Робуста – 30%. Невъзможно е да не споменем още 2 вида кафе – либерика (то заема 3-то почетно място в световното производство, въпреки че представлява само десета от процента) и евгеноидис – генетичната “майка” на арабика, която някога се е появила от естествено кръстосване на евгеноидис и робуста.

Те затварят йерархията на сортовете кафе. Повечето от тях са във вида Арабика, а най-популярните са марагогипе, бърбън, типика и катура.

Кафето – полезно или лошо?

Резултатите от последните научни изследвания, проведени на Запад (Харвардския университет и Американската сърдечна асоциация), потвърждават, че кафето е здравословна напитка, когато се консумира умерено (до 3 чаши на ден).

  • Има изразен антиоксидантен ефект – намалява оксидативния стрес в организма, предотвратявайки ранното стареене на клетките.
  • Намалява риска от развитие на болестта на Паркинсон с 25%, намалява риска от цироза на черния дроб, диабет тип 2, образуване на камъни в жлъчката и пикочния мехур.
  • Подобрява концентрацията, повишава нивата на енергия, ободрява и тонизира.
  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 24% в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе.
  • Кафето има присъща антитуморна активност.

Златни правила за приготвяне на вкусно кафе

• Прясно кафе на зърна и прясно смилане.

• Оптимална температура на гореща вода около 90 °C.

• Използвайте пречистена вода: филтрирана или бутилирана. Ако има само обикновена чешмяна вода, тогава е необходимо да я оставите да престои 10-15 минути.

• Пропорции вода и кафе: за турци 1:10 (за 20 г кафе – 200 мл вода). Това е основната пропорция, която може да се променя в зависимост от едрината на смилане и степента на изпичане на кафето.

• Спазвайте стриктно технологията на приготвяне.

• Щом започне да се вдига пяна, свалете от огъня и направете пауза за 15-20 секунди. Повтаряйте процеса до третото вдигане на пяна (общо 3 пъти).

Това е интересно

Може ли децата да пият кафе?

Все пак тази напитка е по-скоро за възрастни, дете може да  опита не по-рано от 7 години и след това не повече от 1 път на месец. В юношеска възраст 12-13 години броят на чашите кафе може да се увеличи до 2-3 на месец. През този период натоварването върху тялото на детето като цяло е доста голямо, така че определено няма да има никаква полза от прекомерното приемане на кофеин. Лекарите са склонни да вярват, че идеалното време за въвеждане на кафе в диетата на детето е от 14-15-годишна възраст. По това време тялото вече се е адаптирало малко към пубертетните промени, нервната система е станала по-силна. На дете със здраво сърце може да се позволи да пие по една чаша кафе 2-3 пъти седмично, ако възникне такава нужда.

Оптимално съхранение

Не си струва да се запасявате с кафе. Най-оптималното ще бъде такъв брой зърна (трябва да се смила преди готвене), който ще ви стигне за 1-2 седмици. Кафето много бързо “увяхва” веднага след изпичане на зърната. Този лесен съвет ще ви позволи да се насладите на всяка чаша от приготвената напитка, наслаждавайки се на отличния вкус и аромат.

Като контейнер за съхранение са най-подходящи торбички от фолио с цип и дегазиращ клапан. По време на печенето на кафето се отделя голямо количество въглероден диоксид, той остава в зърната и благодарение на клапана ще бъде лесно и свободно изведен навън. Печените зърна имат пореста структура, така че лесно „поемат“ миризми от околния въздух, а опаковката от фолио ще предпази продукта от влага, светлина и чужди миризми, създавайки идеална среда за съхранение.

Студено кафе?

При липса на проблеми в работата на сърдечно-съдовата система и алергични реакции към кафе, можете да се поглезите с тази напитка по време на настинка. Приготвен по специална рецепта, той идеално ще подпомогне тялото, като ускори процеса на оздравяване. Добавки в кафето, които особено ефективно ще се справят със задачата:

Канела , съчетана със слабо кафе. Този състав ще работи перфектно както в ранните стадии на заболяването, така и в последния етап ще помогне за активиране на вътрешните резерви на тялото.

Кардамонът укрепва сърцето и кръвоносните съдове, има изразено антиоксидантно действие, стимулира имунната система.

Звездовидният анасон  има тонизиращ ефект, улеснява дишането, допринася за втечняването и отстраняването на храчките.

Лимон и чаена лъжичка мед. Кафето с такива добавки помага при ниска температура, обща слабост на тялото, облекчава запушването на носа, изчиства бронхите. Към охладената напитка трябва да се добави мед.

Белите зъби са изложени на риск

Много зъболекари смятат, че консумацията на кафе има отрицателен ефект върху зъбния емайл, но има и очевидни предимства за здравето на устната кухина и венците. Кафето предотвратява развитието на кариес поради фитонцидите, които убиват патогенните бактерии. Този ефект е възможен, ако напитката се консумира само в чист вид. Освен това кафето намалява риска от развитие на рак с 30%.

Кафето наркотик ли е?

Нека да го разберем. На фона на редовната консумация на кафе в прекомерни количества може да се формира зависимост, но тя не представлява сериозна заплаха за нашето физическо, психическо и социално здраве. Не е необходимо увеличаване на дозата за постигане на обичайния ефект. От друга страна, колкото повече кофеин се приема на ден, толкова по-висок е рискът от негативни симптоми на фона на неговото отнемане. Но тези прояви (безпокойство, умора, раздразнителност) няма да бъдат твърде изразени и ще продължат не повече от два или три дни. Ето защо експертите не смятат пристрастяването към кофеина за сериозна зависимост, а феновете на кафето не без основание го наричат „най-популярният легален наркотик в света“.

Разтворимото кафе не е свързано с качеството

Много хора смятат, че разтворимото кафе е по-скоро ниска цена, бързо приготвяне и със сигурност не високо качество. Тази вяра е заблуда. Съвременните технологии отдавна са стъпили далеч напред и днес известни марки произвеждат висококачествено разтворимо кафе, което го прави достоен конкурент на „истинското“. Асортиментът на Арт Лайф включва няколко функционални композиции разтворимо кафе, базирано на висококачествени сортове арабика и робуста. Благодарение на различните посоки на действие, всеки любител на кафето ще може да намери за себе си подходяща комбинация от любимия си вкус и желания резултат. За повече информация относно продуктите, моля, вижте описанието на продукта.  

Shopping Cart
Scroll to Top